Zo onderhoud je een dakgoot

Het is iets waar je misschien zelf misschien zelfs nog nooit over na hebt gedacht: het onderhouden van je dakgoot. Maar toch is het belangrijk om je dakgoot regelmatig schoon te maken om verstopping te voorkomen. Door verstopping creëer je vaak wateroverlast, zeker wanneer je een plat dak hebt. In dit blogbericht vind je terug hoe je een verstopte dakgoot herkent en hoe je ervan af geraakt. Wij geven je de tips en tricks. Bovendien kan je altijd onze hulp en advies inschakelen!

Hoe herken je een verstopte dakgoot?

Een dakgoot is een ideale omgeving voor de ontwikkeling van onkruid. Planten en mos vinden makkelijk hun weg naar deze vochtige omgeving. Vaak blijft er zand en vuil liggen en kan het water niet meer goed doorstromen. Daarom kan het water bij bijvoorbeeld een zware regenbui geen kant meer op en stroomt het over de rand, zo blijft er vaak onnodig water liggen voor je huis. Ook kan een teveel aan water zorgen voor een natte gevel omdat de dakgoot niet al het water kan verwerken. 

Hoe maak je een dakgoot nu eigenlijk schoon?

Regelmatig reinigen is de boodschap. Op deze manier kan je vuilophopingen en vochtophopingen voorkomen. Je kan takjes, vuil, bladeren, mos en zand verwijderen. Vervolgens kan je best de dakgoot eens goed uitspoelen en aangekoekte resten verwijderen met een borsteltje of een krabber. Kijk goed of de dakgoot aan vernieuwing of reparatie toe is. De regenpijp zelf kan je best apart ontstoppen, hiervoor kan je best een ijzerdraad gebruiken zo kan je het vuil naar boven trekken of naar beneden duwen. Zet voor de zekerheid een emmer onder de pijp zo kan je vieze resten opvangen. Dit is niet altijd even gemakkelijk, we raden je dan ook aan om een van onze specialisten bij dakwerken te contacteren indien je je dakgoot moet vervangen of repareren. Met de vakkundigheid en kennis van onze dakwerkers is deze klus op geen tijd geklaard. 

Wanneer voer je een onderhoud uit?

De beste periode om je dakgoot te reinigen is in het najaar, het seizoen waar alle bladeren van de bomen vallen. Je moet zorgen dat het niet vriest wanneer je de dakgoot gaat reinigen. Als je vaak last hebt van vogelnestjes in je dakgoot? Dan kan je de dakgoot ook in voorjaar reinigen. 

Graag een vernieuwing van de dakgoten en dakranden? Dan staan we bij dakwerken.be voor je klaar. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 0490 11 11 11.