Plat dak isoleren

Niet iedereen denkt er meteen aan om zijn  dak te isoleren. Het dak is het deel van het huis waar vaak niet zoveel aandacht aan wordt besteed. We hebben liever een mooie woonkamer of een kwaliteitsvolle  keuken dan een mooi of goed dak. Maar het dak kan ook bijdragen tot al die zaken. Zo kan u bijvoorbeeld uw dak laten isoleren, dit zorgt ervoor dat het in de zomer lekker fris is in uw woonkamer en dat u in de winter niet te veel moet stoken. Op die manier draagt u ook een steentje bij tot het milieu en zullen uw rekeningen minder hoog zijn.

Wist u dat tegen 2020 alle woningen geïsoleerd moeten zijn? Klik hier voor meer informatie over de dakisolatienorm 2020. In België zijn alle daken helaas nog niet voldoende geïsoleerd. Daarom helpen wij u bij Dakwerken Roofit graag verder met het isoleren van uw plat dak.

isolatie plat dak

Een bestaand plat dak isoleren

Een bestaand dak isoleren lijkt voor velen misschien een moeilijke opdracht omdat er dan veel verbouwingswerken moeten plaatsvinden. Maar eigenlijk hoeft dit niet per se moeilijk te zijn.

Eerst verwijderen we de inslijpingen, dakranden en tappen op het dak. Dan verhogen we de opkanten met behulp van balken. Daarna zullen we het dak stof- en vuilvrij maken zodat we de isolatieplaten erop kunnen lijmen. Vervolgens wordt het dak voorzien van een loden tap, een onderlaag van 3 mm en een toplaag van 4 mm. Dit is dus een dubbele dichting en garandeert een lange levensduur. Daarna zullen we de muren inslijpen en ten slotte worden de dakranden geplaatst. Deze zullen ook dubbel worden ingebrand.

Een nieuw plat dak isoleren

Als u wenst dat Dakwerken Roofit uw nieuw dak isoleert, gaan we net iets anders te werk.

Hier zullen we starten met een reeds verhoogde constructie (in tegenstelling tot een bestaand plat dak, daar verhogen we de opkanten m.b.v. balken). Daarna zullen we het dakoppervlak isoleren en plaatsen we een ventilerende onder- en toplaag. Ook zullen we inslijpingen, dakranden en tappen aanbrengen op uw dak.

De opbouw van een plat dak analyseren

Voor dat je een plat dak goed kan isoleren, moet er gekeken worden naar de opbouw van het dak. Men gaat dus eerst de reeds bestaande constructie bekijken. Afhankelijk daarvan kan men een plat dak opbouwen op 3 manieren:

  • een warm plat dak;
  • een koud plat dak;
  • en een omgekeerd plat dak.

Een warm plat dak

Bij een warm dak ligt het isolatiemateriaal op het plat dak. Een groot voordeel van deze isolatiemethode is dat het dak minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Hierdoor zal de krimp- en uitzetspanning op het dak aanzienlijk verminderen. Een warm dak is de meest voorkomende type dakconstructie voor een plat dak.

De gebruikte materialen bij het isoleren van een warm dak zijn: Pir, EPS en Perliet.

Een koud plat dak

Bij een koud dak ligt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dak. Hierdoor wordt het dak blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Het dak zelf wordt niet opgewarmd door de ondergelegen ruimte. Het is best dat men een koud dak vermijdt omdat de dakconstructie kan beginnen uitzetten en krimpen door de temperatuurschommelingen. Na verloop van tijd kan er dan schade ontstaan. Een koud dak is hoe dan ook nog steeds de beste isolatiemethode wanneer een warm dak niet geschikt is voor uw dak.

De gebruikte materialen bij het isoleren van een koud dak zijn: Glaswol, Rotswol en Isolatieplaten.

Een omgekeerd plat dak

Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal als extra schil op de bestaande dakbedekking (bitumen, pvc, epdm,…) geplaatst. Deze isolatiemethode wordt veel gebruikt bij dakterrassen of bij renovatiewerken.

De gebruikte materialen bij het isoleren van een omgekeerd dak zijn grind, hout, tegels en XPS-platen.

Waarom Dakwerken Roofit?

Door ons in de jaren heen te specialiseren in platte daken weten we heel goed hoe we een plat dak moeten isoleren. We hanteren al 25 jaar een werkwijze waarmee we onze klanten gelukkig maken. Verder op onze website staan er een aantal referenties van onze klanten. Bekijk deze gerust, zo kan u een goed gevoel creëren over Dakwerken Roofit.

Wilt u graag de professionele hulp van Dakwerken Roofit inschakelen bij de isolatie van uw plat dak? Contacteer ons dan nu via onze contactpagina!

Meer informatie