Lekkage in een plat dak, wat nu?

Het kan gebeuren, je plat dak ligt er al lang en er zit plots een lek in? Dan kan je het best zo snel mogelijk laten repareren. Wij leggen je in deze blog met plezier uit wat de oorzaken zouden kunnen zijn, wat de gevolgen kunnen zijn en wat voor soort renovatie het best bij jullie plat dak past. Roofit kan je hierbij helpen.

Maar hoe ontstaat nu zo’n lekkage in een plat dak? Dit  heeft meestal te maken met een slechte afvoer van het regenwater. Het kan zijn dat er in dit geval een groot deel van het water te lang op een plaats blijft staan. Bij roofing of bitumen kan dit voor problemen zorgen. Het gevolg hiervan is dat vorst, vocht en zelfs plantengroei zich een weg baant tussen de verschillende naden van de roofing. Hier krijg je vaak scheuren en zelfs lekkages in het platte dak.

Hoe wordt een plat dak gerepareerd?

Als je merkt dat er zich een lekkage voordoet in jouw plat dak is het van groot belang om dit lek zo snel mogelijk te dichten. Dit doe je best om torenhoge kosten te vermijden, laat dit dus niet aanslepen, maar schiet in actie! Hoe langer je ermee wacht, hoe hoger de kosten worden. Als het lek niet direct wordt opgemerkt kan dit na verloop van tijd zorgen tot een verzwakte dakconstructie, het rotten van het hout, vochtplekken en schimmels op en in de muren. Wat bovendien een slechte invloed heeft op de gezondheid.

Plaatselijke herstelling

Een plaatselijke herstelling is handig als je het lek in een vroeg stadium hebt opgemerkt, er is nog niet veel schade en het probleem is makkelijk te verhelpen. Hier kan er gewerkt worden met een vloeibare dakbedekking. 

Gehele herstelling

Moet je plat dak eigenlijk toch volledig vervangen worden? Dan is dit het moment. Hoe langer je wacht, hoe meer problemen je krijgt natuurlijk. Elke keer opnieuw je dak laten maken kan tot hogere kosten leiden dan een volledige renovatie. Bovendien blijft het vaak niet bij één lek.

Renovatie

Is er geen schade aan de onderliggende constructies, dan kan je best gewoon een deel van het plat dak renoveren. Kies hierbij uit roofing of EPDM. Deze zijn de meest gebruikte vormen bij een herstelling van het plat dak.

Lek in het plat dak? Contacteer dan nu snel Dakwerken.be voor meer informatie!