De isolatie prijzen blijven stijgen!

Door schaarste van de chemische stof MDI (Methyleendifenyldi-isocyanaat), het hoofdbestanddeel in de PIR/PUR-isolatieplaten zijn de isolatie prijzen fors aan het stijgen. Vanaf November 2020 werden alle fabrikanten van isolatie geconfronteerd met leverings- en capaciteitsproblemen van de belangrijkste grondstof voor de productie van PIR/PUR-isolatieplaten, namelijk MDI (isocyanaat). PUR- en PIR-platen zijn kunststoffen platen die vrij dun zijn, maar wel goed isoleren en bovendien goed om kunnen met vocht. Bij de isolatie van onder andere platte daken, spouwmuren en vloeren wordt heel vaak gebruikgemaakt van dergelijke platen.

Wat is het probleem met de levering van MDI?

De MDI-leveranciers, voornamelijk grote petrochemische bedrijven, kunnen de grote vraag van hun basisproduct MDI niet bijhouden met als gevolg dat er een prijsstijging is ontstaan. MDI wordt wereldwijd maar door een handvol producenten gemaakt en dat is een probleem. De productie is door meerdere omstandigheden momenteel vertraagd. Bovendien wint isolatie aan populariteit en hierdoor wordt het aanbod door de vraag overschreden. Dit tekort aan grondstof heeft een impact op de leveringscapaciteit en de prijzen bij alle leveranciers van PIR/PUR- isolatie, waardoor ook de bevoorrading niet gegarandeerd blijft.

Wat betekent dit concreet voor ons?

Zo hebben we de beslissing genomen om na 20 jaar trouwe klant over te stappen naar een nieuwe fabrikant van hetzelfde product. Die betere prijzen voor ons in de aanbieding heeft. Desondanks, Verwachten wij de komende maanden hierin niet veel tot geen verbetering. Integendeel, de isolatie leveranciers kunnen niet anders dan de uitzonderlijke grondstof prijsverhogingen door te rekenen in hun verkoopprijzen. Zo zijn wij genoodzaakt hier rekening mee te houden. Wij dakwerkers hebben reeds vaste prijsafspraken gemaakt en hebben hier weinig marge in. Op de dag van vandaag is de prijs reeds gestegen met 40 procent. En het einde is nog niet in zicht want we verwachten een nieuwe stijging in de maand april.