Een plat dak renoveren: voor welke dakbedekking kies je?

Is jouw plat dak versleten? Dan is jouw plat dak renoveren de juiste optie. In sommige gevallen moet het dak zelfs volledig vervangen worden. Hier geven we je de verschillende mogelijkheden over met welke materialen je jouw dak kan herstellen. De bekleding van een plat dak bestaat uit waterdichte membranen, deze bestaan in de vorm van stroken, banen of zelfs vloeibaar. Ze worden aangebracht op de reeds bestaande dakbedekking of worden volledig nieuw aangelegd. Je hebt hier dan ook verschillende opties in:

  • Roofing (bitumen)
  • EPDM (rubber)
  • TPO
  • PVC
  • groendak (natuurlijk dak)

Het is zo dat de levensduur van de materialen bepalen wanneer deze vervangen moeten worden. De materialen worden in dakrollen verkocht. Deze kunnen bestaan uit één laag of meerdere lagen. Hierbij is het aangeraden om ongeveer 10 centimeter overlapping te hebben. 

De bekleding

De bekleding van het platte dak kan bestaan uit verschillende waterdichte membranen die in de vorm van stroken / banen / vloeibaar worden aangebracht op de bestaande dakbedekking of volledig nieuw worden geplaatst . De meeste geplaatste membranen bij dakrenovatie van platte daken zijn roofing ( bitumen ), EPDM ( rubber ), TPO, PVC of een groendak ( natuurlijk dak ). De gemiddelde levensduur van het geplaatste materiaal zal grotendeels bepalen wanneer het op termijn dient vervangen te worden. Ze worden in dakrollen verkocht en worden ofwel éénlaags of meerlaags geplaatst. Voldoende overlapping is aangeraden ( +/- 10cm ).

De bevestiging

Al deze verschillende soorten dakbedekkingen hebben een andere manier van bevestigen aan de welbepaalde ondergrond. De eerste manier bestaat uit koudlijmen, dit is het aanbrengen van lijm op hout, roofing of beton. Een tweede manier is branden, dit kan gebruikt worden bij de plaatsing van de roofinglaag. De derde manier is een mechanische bevestiging, hier worden nagel of niet je de onderste roofinglaag op het materiaal. De vierde manier is zelfklevend, dit betreft de dakrollen zelf die klevend zijn. Tot slot hebben we los & kunstmatige bezwaring, in dit geval wordt het los geplaatst en daarbovenop wordt een bezwaring voorzien. 

Renovatie en herstelling van een roofing dak

Het kan zijn dat de roofing op termijn broos wordt. Dit wordt veroorzaakt door de UV-straling, een gevolg hiervan kunnen scheuren en barsten zijn. Ook watersijpeling kan een mogelijk gevolg zijn van een broos dak. Daarom is voor de juiste dakbekleding kiezen zeer belangrijk. Roofing is hiervoor een goede keuze. Roofing is bovendien vrij goedkoop in plaatsing, maak dus de juiste keuze en geniet van de voordelen van een plat dak